Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

Leiderschap tijdens een veranderproces met 1FOCUS

Veranderen gaat niet vanzelf. Zeker als je dit met je hele bedrijf tegelijk wilt doen en dit ander gedrag betekent. Hoe geef je hier leiding aan, terwijl we met 1FOCUS werken?In deze video de 2 soorten gesprekken en 3 typen gedragsuitdagingen.

9 November 2022

Gedragsverandering

Plannen voor de toekomst presenteren is 1 ding, maar met een groep mensen werken aan het realiseren ervan is heel wat anders. De essentie van een veranderproces is het inslijten van het gewenste gedrag. Dit benodigde gedrag moeten we heel concreet zien te benoemen, zodat we dit kunnen inslijten. Gedragsverandering wordt hiermee van een vage kreet, een planbare en uitvoerbare activiteit.

Richting geven

Dit veranderproces gaat niet in 1x goed. De leider van elk team heeft de taak om samen met het team nieuw gedrag te benoemen. Dit is een mooie zin, maar dit is een nogal ingewikkelde vraag om aan een team voor te leggen. Wat dit gesprek lastig maakt is:

 • Ingesleten patronen en denkwijzen ('zo doen we het nou eenmaal')

 • Te snel denken in afhankelijkheden ('we moeten eerst een nieuw systeem hebben')

 • Bang voor consequenties ('als ik nu iets toezeg, gaan ze me eraan houden')

 • Iteratief werken

  Voor een doorbraak hebben zowel ander, nieuw gedrag nodig, maar ook met de betrokkenheid en inspraak van het team. De leider zal het team moeten uitdagen/strechten, zonder ze te verliezen.

  De redding van deze spagaat is om te werken in ronden, bijvoorbeeld kwartalen. Elk kwartaal bekijken we de ervaringen van afgelopen periode en kunnen we, nu met meer ervaring en data, de komende ronde opnieuw vormgeven. Dus ingesleten patronen kunnen we stap voor stap afbreken.


  Tot zover voor nu. Werk ze!

  Ronald foto

  door Ronald van Westering

  1FOCUS oprichter & Consultant

  focus goal

  Wij helpen MKB bedrijven bij het behalen
  van hun belangrijkste doel met 1FOCUS.

  CONTACT

  1FOCUS

  Leuvensestraat 86

  2587GK Den Haag

  [email protected]