Je doel formuleren
Hier bespreken we de reden voor het aanbrengen van focus. Wat is het idee van een enkel doel, hoe formuleer je die en enkele voorbeelden van uitdagingen omzetten naar een format.
De inhoud van deze video:
Het concept focus
Wat is een doel & voorbeelden
De 3 cases omzetten
Opdracht
Transcript
Hoi Ronald hier, vandaag gaan we het hebben over focus aanbrengen.
Het concept is “if there are nine rabbits on the ground and you want to catch one, just focus on one.” Dit betekent dat jij vooraf al kiest. Focus is eigenlijk een ander woord voor kiezen. Je brengt zelf een onderscheid aan tussen wat je uit verschillende mogelijkheden belangrijker vindt
De achterliggende mindset is die van overvloed. Dit betekent dat je weet dat je binnen je keuzes succesvol kan zijn en het niet erg is om daarbuiten wat te missen.
Mensen die bang zijn om focus aan te brengen denken dat ze daarmee hun markt of hun groei beperken. Dat is gebaseerd op schaarste. Dit is de grote ironie en misvatting. Het is niet zo dat hoe breder je werkt hoe succesvoller, maar hoe juist hoe meer focus je aanbrengt hoe succesvoller. Quote Tim Cook.
Het grootste probleem hier is dat ondernemers vaak teveel tegelijk willen.
- Meerdere producten/diensten
- Meerdere doelgroepen
- Meerdere verkoopkanalen
- En ook nog meerdere interne verbeterprojecten, zoals nieuwe website, nieuw CRM etc
Uiteindelijk zou dat misschien allemaal wel kunnen maar niet tegelijk.
Een goede manier om dit aan te pakken is om te denken in volgordelijkheid, dus waarmee gaan we beginnen? Met 1FOCUS werken we met 1 doel per ronde. Een ronde is vaak een kwartaal, dus 4 ronden in een jaar. Maar ik zie ook wel de varianten om het jaar in te delen naar vakantieperioden, Dus van zomer tot herfstvak tot kerst tot voorjaarvak tot meivak. en tot zomer. Dan heb je 5 blokken van ongeveer 8 weken. In beide gevallen zijn dit mooie blokken om 1 doelstelling op te leggen.
Een doel is een enkele definitie van succes voor deze ronde (8-13 weken)
Wanneer zijn we tevreden; ‘Aan welk cijfer kun je zien dat we verbeterd zijn?
Hier een lijstje voorbeelden. Wat opvalt is dat ze allemaal een start- en eindwaarde hebben.
Dus de eerste belangrijke tip is al: zet deze 2 getallen in de definitie van je doel.
Niet alleen waar je naartoe wil, maar ook waar je vandaan komt.
Van 6 naar 8 lopende projecten, van 70K naar 90K omzet etc.
Het verschil is je ambitie. De kunst is om dit doel uitdagend maar wel haalbaar te maken.
In een eerdere video gaf ik al 3 voorbeelden van ondernemers. De kunst is om uit zo’n verhaal een goed en meetbaar doel te formuleren. Waarom dit lastiger is dan je zou denken is omdat veel mensen een activiteit (gedrag) verwarren met een uitkomst (doel). In het klassieke voorbeeld maakt dit heel duidelijk: als je wilt afvallen is gedrag bijv. 3xpw sporten, 7dpw gezonde maaltijden, 7dpw niet snoepen en het doel kan zijn in kg/bmi/of zefls kledingmaat, van x naar y, komende ronde.
In sales is 3x week een prospect spreken een activiteit en omzet een uitkomst. Zowel bij het doel als bij gedrag willen we een formulering die je kunt tellen.
Laten we nu de 3 voorbeelden nog eens langslopen en brainstormen over doel & gedrag, zodat je hiervan leert voor je eigen uitdaging. 1. Ik ben druk met lopend werk en pas als ik het rustiger heb ga ik weer netwerken voor nieuwe opdrachten, waardoor er steeds gaten vallen. Wat ik zou moeten doen, is elke week een beetje netwerken waardoor opdrachten beter aansluiten. Nou bij gedrag kun je eerst een lijst maken en daarna kiezen, bijv. aantal gesprekken met slapende relaties, aantal verkregen referenties bij bestaande contacten, aantal gesprekken met nieuwe LI connecties. Bij het doel is het tellen van gaten of betere aansluiting niet zo’n goed idee. Hier zouden we beter een constant gevulde pijplijn van opdrachten willen zien, bijv. totale gewogen pijplijn van 200K naar 220K of aantal uitgebrachte offertes per maand. Het idee is dat hiermee er meer een proces van maakt dan hollen&stilstaan.
2e voorbeeld
Ik blijf steeds gevraagd worden (en JA-zeggen) voor opdrachten die ik eigenlijk niet meer wil doen. Ik moet actief, beter laten zien waar ik dan wel voor gevraagd wil worden. De gedragingen lijken op de vorige, maar dan specifieker op het nieuwe verhaal. En daarnaast waarschijnlijk ook promotie/marketing activiteiten. Het doel zou hier heel voor de handliggend kunnen zijn: bijv aantal x benaderd ben (met juiste focus)
3e voorbeeld
Zelf draai ik prima, maar als ik wil groeien met anderen, moet ik mijn verhaal, website en salesfunnel veel beter op orde hebben maar ik kom hier niet aan toe. Ik wil elke week een stuk content aanleveren om mijn business schaalbaar te kunnen maken. Deze kom ik veel tegen. Deze uitdaging kun je vergelijken met het schrijven van een boek.
De activiteit is schrijven, maar makkelijker te plannen en toetsen is het te definieren als aantal uren geblokt om te schrijven of aantal dagen/week 6:00 – 8:00 geschreven.
Het doel is dat het boek/website/product ‘klaar is’. Maar het nadeel van klaar is dat dit tussentijds niet beweegt. En voor doel is het belangrijk om tussentijds voortgang te zien. Hoe je dit kan aanpakken is dat je eerst een beter indeling maakt van het eindproduct, bijv. 12 hoofdstukken of 8 blog artikelen, zodat je tussentijds kunt afvinken als je er weer een hebt.
Hopelijk geeft dit wat input voor je eigen definitie van succes voor de komende ronde.
Dat brengt me bij de opdracht van vandaag: formuleer jouw voor komende ronde.
Dus alleen het doel. Dit is een korte omschrijving met een enkele meting met een start- en eindwaarde. Over hoe je precies gedrag formuleert kom ik in de volgende video verder op is. Eerst je doel. Welk cijfer wil je een verandering zien. Neem de tijd, schrijf een paar opties op, kies de beste en het er de huidige en gewenste waarde bij. Zodra je dit hebt, zie ik je in de volgende video.
Wij helpen teams bij het behalen van
hun belangrijkste doel, met 1FOCUS
© 2022 1FOCUS. Alle rechten voorbehouden.